Välkommen okand
image

2013-02-11

Midvinternattens köld är hård...

...inte minst för våra värmepumpar. Tänk själv att stå där ute och flåsa luft för att ge andra värme när det är minusgrader. Idag slår jag ett slag för några saker man kan tänka på en extra gång när man köpt sig en luftvärmepump.

  • Det enklaste tipset och kanske det man slarvar allra mest med är rengöring av filtren i värmepumpens innedel. Det är lätt att glömma, men enklast är nog att slaviskt följa strategin att de dammsugs så fort dammsugaren är framme. Har man en miljö där filtren kan bli feta bör de ibland försiktigt diskas av i varmt vatten med diskmedel. För att göra det lättare att utföra denna relativt enkla syssla, tänk på att det finns risk för rejält nedsatt funktion på värmepumpen. Det påverkar besparingen! Lek med tanken att du får 50kr per gång för att rengöra filtren en gång i månaden. Inte så dumt va?

  • Den stackars utedelen står där och skakar och fryser. Ingen skänker den en tanke trots allt arbete den lägger ner på att hålla varmt inne. Passa nu på att gå ut och ge den en liten klapp och kontrollera att det inte är en massa is under den eller i den. Kanske bygger det på is i något hörn där värmekabeln inte lyckas smälta bort den. Titta på värmepumpens baksida – där ser du det som kallas förångaren. På den kan det också bildas is som maskinen inte själv får bort. Ge den då lite hjälp på traven med varmt vatten. Alltså – inga yxor, sågar, stenar eller andra vassa tillhyggen, ty värmepumpen är känslig maskin. Badda försiktigt med varmt vatten, och detta bara kring bottentråget och förångaren.

  • När du ändå är ute och tittar till din ögonsten kan du passa på att kontrollera att det inte sitter fast barr, löv eller annat skräp på värmepumpen. Kolla även avrinningshålen på undersidan, de får inte vara igentäppta.

  • Sen kan man alltid fundera över när värmepumpen borde få vila - det kan diskuteras länge och väl. Jag sänker temperaturen på mina pumpar när det är -15 grader. Ja, ni läste rätt – jag stänger inte av maskinen utan låter den stå i standby så oljor m.m. håller sig varma.